dieta paleo

Czy wszyscy bylibyśmy zdrowsi, gdybyśmy jedli tak, jak nasi przodkowie 10 000 lat temu? Odpowiedź według wielu osoby będzie brzmiała: Tak! Najgłośniejszą grupą będą wszyscy zwolennicy diety Paleo, które zasady zainspirowane są sposobem odżywiania ludzi żyjących w epoce paleolitu.

Dieta Paleo

Obecnie dieta Paleo wciąż jest jedną z najbardziej popularnych diet – a także jedną z najbardziej kontrowersyjnych. Ale co dokładnie wiąże się z przestrzeganiem diety Paleo? I dlaczego ludzie ją tak bardzo kochają – a zarazem nienawidzą? Oto wszystko, co musisz wiedzieć.

Jaka jest teoria stojąca za dietą Paleo?

Dieta Paleo opiera się na założeniu, że chociaż nasze społeczeństwo stało się wysoce uprzemysłowione, nasze ciała nie ewoluowały w tym samym tempie. Według wielu zwolenników tego sposobu odżywiania w rzeczywistości nie różnimy się aż tak bardzo fizjologicznie od naszych przodków jaskiniowców i to właśnie stąd bierze się wiele problemów zdrowotnych. Nasze ciała nie miały czasu na ewolucję, aby prawidłowo trawić większość współczesnego jedzenia: wysoko przetworzonej i rafinowanej żywności, takiej jak oleje roślinne, przetworzonej żywności i dodanych cukrów, które są częścią większości produktów. Osoby promujące dietę Paleo twierdzą, że te pokarmy wyzwalają stan zapalny w organizmie, czego konsekwencją jest większości dzisiejszych głównych problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca, a nawet choroby autoimmunologiczne.

Co można jeść na diecie Paleo?

Dieta Paleo jest próbą naśladowania tego, co jedzono w epoce paleolitu: skupia się na białkach zwierzęcych, takich jak ryby, skorupiaki, mięso, drób i jaja (najlepiej organiczne, lokalne i karmione trawą, aby ograniczyć spożycie substancji chemicznych); naturalnych źródłach tłuszczów, takich jak orzechy i nasiona, awokado i oleje, takie jak kokosowy, oliwa z oliwek i olej lniany; oraz produktach bogatych w składniki odżywcze, występujących w nich w naturalny sposób.

Czego unikać na diecie Paleo?

Lista pokarmów, których należy unikać jest nieco dłuższa: Rośliny strączkowe (takie jak fasola, groch i soczewica, a także orzeszki ziemne), zboża, produkty mleczne, ziemniaki i alkohol, a także przetworzona żywność i żywność, która zawiera rafinowane oleje roślinne lub dodane cukry. Dieta preferuje naturalne, mniej rafinowane substancje słodzące, takie jak miód. Podobnie, jeśli zdecydujesz się pić alkohol od czasu do czasu, wino (które jest mniej przetworzone) jest uważane za bardziej przyjazne w diecie Paleo.

Co nauka mówi o diecie Paleo?

Można śmiało powiedzieć, że reakcja społeczności naukowej na dietę Paleo była… stosunkowo negatywna. Badania zostały wykonane, książki zostały napisane, a rezultatem jest gruntowne obalenie niektórych z najbardziej podstawowych założeń diety: Nie jesteśmy identyczni z naszymi neandertalskimi braćmi, ich sposób jedzenia (i życia) nie jest wzorcem dla dobrego odżywiania, a wiedza na temat tego, co jedli paleolityczni łowcy-zbieracze jest bardzo niewielka. W rzeczywistości jest całkiem prawdopodobne, że nasi przodkowie z epoki kamiennej jedli węglowodany. Trudno więc powiedzieć, że współczesna dieta Paleo jest zakorzeniona w wielu rzeczywistych dowodach, a krytycy wahają się od wyśmiewania jej jako głupiej do twierdzenia, że jest niebezpiecznie ograniczająca.

Dlaczego dieta Paleo ma takich zwolenników?

Niezależnie od tego, czy nasi przodkowie jedli ziemniaki, czy nie, dieta Paleo może wywołać dość znaczące zmiany zarówno w wadze, jak i zdrowiu. Chociaż dieta nie została opracowana w celu utraty wagi (przynajmniej nie jako jej jedyny cel), wiele osób zaczyna – i kontynuuje – przestrzeganie diety Paleo jako sposób na obniżenie masy ciała.

Dieta Paleo dla cukrzyków

Wkrótce po przyjęciu stylu życia Paleo wielu zwolenników zauważa spadek apetytu i łaknienia – co prowadzi do mniejszego objadania się. Jednym z powodów jest zmiana proporcji makroskładników odżywczych. Choć nie jest to dieta wysokobiałkowa, spożycie produktów Paleo jest zazwyczaj uboższe w węglowodany i bogatsze w białko niż typowa dieta stosowana przez Polaków. Kolejnym powodem jest usunięcie rafinowanych węglowodanów i dodanych cukrów. Razem, te dwa czynniki pomagają ustabilizować wahania glukozy i insuliny, co minimalizuje zachcianki. Lepsza regulacja poziomu glukozy we krwi zapewnia również bardziej stabilny poziom energii.

Dieta Paleo jako środek przeciwzapalny

Kolejną korzyścią jest zmniejszenie przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia, który jest coraz częściej uważany za główną przyczynę wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy, niektórych nowotworów i rosnących wskaźników otyłości. Jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie przewlekłego stanu zapalnego jest spożywanie diety składającej się z minimalnie przetworzonej żywności, a podejście diety Paleo jest jedną z metod, dzięki której można to osiągnąć.

Czy powinienem spróbować diety Paleo?

Jedną rzeczą, co do której prawie wszyscy mogą się zgodzić, jest to, że eliminacja przetworzonej żywności jest krokiem we właściwym kierunku. Ale jest to również nieco restrykcyjne podejście do jedzenia i może nie zapewnić wystarczającej elastyczności lub składników odżywczych dla każdego. Spróbuj diety Paleo, jeśli jesteś zainteresowany i zaintrygowany, by dowiedzieć się, o co chodzi w tej popularnej diecie, ale skonsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że jest ona zgodna z Twoim stylem życia, potrzebami zdrowotnymi i upodobaniami.

Świeże i naturalne

“Czysta micha” znana również jako “Clean Eating” to forma odżywiania, która w ostatnich latach zyskała na popularności. Clean oznacza w tym przypadku czystą, naturalną i świeżą żywność. Oprócz owoców i warzyw, mięsa i ryb, orzechów i tłuszczów nienasyconych, Clean Eating – w przeciwieństwie do Paleo – dopuszcza również węglowodany i produkty mleczne. Jednak wybierając pokarmy zawierające węglowodany i nabiał, ważne jest, aby pozostawić je w ich naturalnym stanie: Zamiast produktów z białej mąki, węglowodany złożone z produktów pełnoziarnistych. Ponadto należy stosować naturalne, świeże produkty mleczne. Podobnie jak w przypadku diety epoki kamienia łupanego, Clean Eating rezygnuje z cukru i dodatków.

Similar Posts