posiłek w pracy

Jedzenie na mieście ma swoje zalety. Nie musisz poświęcać czasu ani energii na przygotowywanie posiłku w domu. Poza tym, jest coś takiego w jedzeniu na wynos z resztą kolegów z pracy, co sprawia, że posiłek staje się o wiele bardziej integrującym doświadczeniem. Jednak istnieje wiele innych problemów związanych z jedzeniem poza domem, pomijaniem lunchu lub kierowaniem się w stronę automatu na korytarzu. Zamiast tego, jeśli naprawdę chcesz zjeść najlepszy posiłek w najbardziej przystępnej cenie, warto rozważyć przygotowanie posiłku we własnym zakresie. Choć wymaga to pewnych nakładów pracy, dostępne są różne pomysły na lunch, a każdy z nich pomoże Ci cieszyć się czymś innym (i pysznym) podczas każdego lunchu w pracy.

Co daje gotowanie w domu?

Tak, wyjście na posiłek podczas pobytu w biurze niesie ze sobą pewne emocje. Jednak nie da się ukryć, że więcej można zyskać, przynosząc lunch ze sobą z domu. Mając do dyspozycji wiele pomysłów na lunch, zawsze jest coś nowego do wypróbowania. Dieta lunch do biura nie musi być wyzwaniem nie do przeskoczenia. Dodatkowo, ze wszystkimi korzyściami związanymi z przygotowaniem własnego lunchu, szybko zapomnisz o drobnych korzyściach, które możesz zyskać kupując lunch w lokalnej restauracji i zamiast tego skupisz się na wszystkich zaletach związanych z nowymi pomysłami na lunch, które przyniesiesz ze sobą do biura.

Oszczędność pieniędzy

Po pierwsze, przynoszenie własnego lunchu do biura pomoże Ci zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy. Wyjście do lokalnej restauracji, nawet jeśli jest to kanapka, to niemały wydatek. Kanapka, kawa i najlepiej małe ciastko na deser. W dużych miastach, albo w korporacyjnych restauracjach to koszt około 50 złotych. Zamiast wydawać te pieniądze na jeden posiłek w biurze, możesz wydać zaledwie kilkanaście złotych na przygotowanie go w domu, albo na wykupienia całodniowego cateringu. Kiedy to wszytko zsumujesz nie da się ukryć, że rezygnując z jedzenia na mieście jest bardzo kosztownym wydatkiem. Pomyśl tylko, co można zrobić z tak zaoszczędzonymi pieniędzmi. Możesz odłożyć tę kwotę na coroczne wakacje, za które zapłacisz, robiąc obiady w domu. Kto by tak nie chciał?

Odchudzanie staje się łatwiejsze

Poza oszczędzaniem pieniędzy, jedną z największych korzyści z robienia własnego lunchu lub wykupienie diety pudełkowej jest ograniczeniem spożycia zbędnych kalorii. Zdrowe odżywianie się podczas lunchu w lokalnych restauracjach jest niezwykle trudne. To dlatego, że te potrawy są wypełnione wszystkim, od tłuszczów nasyconych po sód. Nawet „zdrowe” opcje najprawdopodobniej zbliżają się do tysiąca kalorii. Możesz łatwo zmniejszyć ilość kalorii o połowę, przygotowując własny posiłek. Dzięki temu w ciągu jednego roku możesz zrzucić nawet 10 do 20 kilogramów bez większej zmiany sposobu trenowania. To wszystko za sprawą tego, że nie będziesz spożywał tych wszystkich zbędnych i pozornie ukrytych kalorii. Nie ma to jak oszczędzanie pieniędzy i odchudzanie w tym samym czasie.

Oszczędność czasu

Przygotowywanie własnych posiłków w domu lub przynoszenie ze sobą diety pudełkowej pozwala na zaoszczędzenie dodatkowego czasu na zbędnych wyjściach do restauracji czy firmowej stołówki. Nawet zamawianie posiłków i oczekiwanie na nie jest potencjalną stratą dodatkowych minut. Jedząc na miejscu w biurze nie odrywasz się od swojej pracy, dzięki czemu możesz szybciej ją skończyć albo zwyczajnie mieć dłuższą i spokojniejszą przerwę.

Jak przygotować lunch do pracy – kilka istotnych wskazówek

Oto kilka naszych podpowiedzi, które ułatwią Ci codziennie jedzenie pracy.

  1. Staraj się przygotować zdrowy lunch, a niekoniecznie idealny. Nie musisz spełniać wszystkich zaleceń żywieniowych, po prostu staraj się dostarczać sobie dzienną dawkę zdrowego jedzenia.
  2. Gotuj w weekend i na wieczór tak dużo, żeby móc zabrać ze sobą to, co zostało. Zamień niedzielną pieczeń na wrapa z siekanym mięsem i warzywami, którego będziesz mógł zabrać w poniedziałek do pracy. 
  3. Kup kilka przydatnych pojemników. Mnóstwo posiłków rozmięka w oczekiwaniu na porę obiadową, więc nie mieszaj ze sobą poszczególnych elementów dania, dopóki nie będziesz chciał go zjeść. Dzięki odpowiednim pojemnikom możesz utrzymać wszystko oddzielnie i w świeżości.
  4. Stwórz służbową szafkę-spiżarkę. Wspólnie z kolegami z pracy zróbcie coś, co każdy będzie mógł wykorzystać w swoim lunchu. Sól i pieprz, sos pomidorowy/chilli/sojowy, oliwa z oliwek, cytryny, miód, deska do krojenia, ostry nóż – opracuj system dzielenia się zakupami i wydatkami.
  5. Upewnij się, że masz jakąś inspirację. Znajdź szefa kuchni lub instagramera, którego przepisy do Ciebie przemawiają, a następnie regularnie sprawdzaj jego pomysły, aby uzupełniać swoje inspiracje na menu obiadowe.
  6. Jedz to, co kochasz. Nie jedz zupy na lunch, jeśli nie uważasz, że jest wystarczająco sycąca. Wybieraj obiady, które uważasz za smaczne i w sam raz na środek dnia. Coś co pozornie jest zdrowe nie musi być koniecznością. Najważniejsze jest indywidualne dopasowanie lunchu do swoich potrzeb.
  7. Używaj sztućców, serwetek i ładnych talerzy. Jeśli poświęcisz czas na odpowiednie podanie obiadu (zamiast jeść z plastikowego lunchboxa lub papierowej torby), będziesz miał czas, by się nim delektować i spokojnie go zjeść.
  8. Na zakończenie zjedz jakiś smakołyk. Coś zimnego i słodkiego to świetny zastrzyk energii przed powrotem do pracy. Pomyśl o owocach, które są w sezonie (czereśnie, pomarańcze, arbuz, winogrona, maliny, kiwi).
  9. Zaplanuj z wyprzedzeniem swój tygodniowy jadłospis, a następnie przygotuj wszystkie składniki w lodówce i spiżarni. Każdego ranka możesz budzić się i przygotowywać swój lunch bez zastanawiania się nad tym co zrobić.
  10. Wybierz lunch, który da Ci energię, której potrzebujesz. Jeśli masz bardzo fizyczną pracę, będziesz potrzebował więcej kalorii podczas lunchu niż ktoś, kto ma pracę siedzącą. Jeśli jesteś osobą młodszą lub aktywną fizycznie, będziesz potrzebować bardziej treściwego posiłku niż osoba starsza. Kobiety w ciąży i karmiące piersią również potrzebują dodatkowej energii.

Similar Posts