alkohol w diecie

Napoje alkoholowe to bardzo popularna pozycja w każdym imprezowym menu. Pomagają rozluźnić się i zapomnieć o codziennych troskach. Wprawiają w dobry nastrój, a czasem są wyzwalaczem zachowań, których nie dopuścilibyśmy się, będąc trzeźwi. Koniec towarzyskiego spotkania, a co za tym idzie koniec spożywania alkoholu w danym czasie, to sygnał dla organizmu, że czas na wzmożoną pracę, jaką jest trawienie alkoholu. Szybkość spalania napojów wyskokowych zależy od wielu czynników, takich jak: waga, wiek, płeć, stan zdrowia czy dieta. Czy istnieją sposoby na przyspieszenie redukcji spożytego alkoholu?

Proces metabolizmu alkoholu

Metabolizm alkoholu to proces przemiany materii polegający na utlenianiu i usuwaniu alkoholu z krwi. Istotną rolę odgrywa tu wątroba, gdyż to ona jest odpowiedzialna za neutralizację większości spożywanego trunku, a tylko niewielka jego część jest wydalana z moczem lub wydychanym powietrzem. Pierwszą reakcją organizmu na spożywany alkohol jest wchłanianie. Polega ono na przenikaniu tej substancji z żołądka i jelit do krwi. Następnie alkohol napotyka na swej drodze enzymy prowadzące do jego rozkładu. Enzym znajdujący się w wątrobie, dzięki któremu ten proces jest w ogóle możliwy to dehydrogenaza alkoholowa. Upraszczając jego działanie, przemienia on spożyty alkohol w aldehyd octowy, który poprzez działanie kolejnych enzymów zostaje ostatecznie rozłożony do dwutlenku węgla i wody.

Czynniki wpływające na tempo rozkładu alkoholu

Szybkość metabolizmu napojów alkoholowych jest uzależniona od poziomu enzymów wydzielanych przez wątrobę i odpowiedzialnych za przebieg tego procesu. Proces metabolizowania alkoholu jest dużo wolniejszy od procesu wchłaniania. Wszystko jednak zależy od indywidualnych predyspozycji jednostki, na które składają się:

  • waga ciała – a w zasadzie stosunek tkanki tłuszczowej do tkanki mięśniowej. Szacuje się, że osoby otyłe mogą mieć mniejszą tolerancję na alkohol niż osoby umięśnione
  • płeć – kobiety zwykle charakteryzują się większą zawartością tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, a także mniejszym poziomem dehydrogenazy alkoholowej
  • wiek – aktywność enzymów odpowiedzialnych za spalanie alkoholu maleje wraz z wiekiem
  • przyjmowane leki –  niektóre z leków wchodzą w interakcję z alkoholem i hamują jego rozkład
  • dieta – codzienna dieta ma wpływ na tolerancję alkoholu, jest ona najwyższa w przypadku dużego udziału w niej węglowodanów.
  • czynniki genetyczne – niektóre osoby mogą posiadać mniej aktywną dehydrogenazę alkoholową uwarunkowaną genetycznie

Jak długo metabolizuje się alkohol?

Szacuje się, że standardowo w ciągu godziny organizm jest w stanie spalić ok. 40ml wódki, 80ml wina czy 230ml piwa. W internecie znajdziemy wiele szkodliwych mitów mających rzekomo przyspieszyć wytrzeźwienie. Spalanie alkoholi to niełatwy proces dla naszego organizmu należy więc uzbroić się w cierpliwość i liczyć się z ewentualnymi negatywnymi skutkami spożywania trunków. Często jest to pojawiający się następnego dnia tzw. kac. Zwykle objawia się on bólem lub zawrotami głowy, brakiem apetytu i nudnościami. By go uniknąć, nie mieszajmy spożywanych alkoholi, unikajmy palenia papierosów podczas picia, pijmy dużo wody oraz soków owocowych, a także pamiętajmy o spożywaniu posiłków podczas trwania imprezy. Jak przyspieszyć metabolizm alkoholu? Nie jesteśmy w stanie przyspieszyć pracy enzymów znajdujących się w wątrobie, ale dostarczając organizmowi odpowiednich mikroelementów, możemy zminimalizować ryzyko wystąpienia zatrucia organizmu czy pojawienia się kaca na drugi dzień. Pomocna w tym przypadku może być glukoza, która wspomoże metabolizm i da na zastrzyk energii. Ważne jest także spożywanie dużej ilości wody, gdyż alkohol zaburza funkcjonowanie gospodarki wodnej. Kolejnym dobrym sposobem na wzmocnienie naszego ciała będą warzywa i owoce bogate w witaminy C, K, E lub A. Dzięki swoim właściwościom poprawią funkcjonowanie narządów wewnętrznych i uzupełnią niedobory.

Skutki picia alkoholu

Według WHO dawki alkoholu, które nie mają negatywnego wpływu dla zdrowia to:

  • 40 gramów czystego alkoholu dziennie w przypadku mężczyzny
  • 20 gramów czystego alkoholu dziennie w przypadku kobiety,

przy czym zaznaczono, że nie powinien on być spożywany częściej niż 5 razy w tygodniu.

Negatywne skutki picia napojów alkoholowych są szczególnie widoczne u osób nadużywających alkoholu. Prowadzi to do stłuszczenia wątroby, trwałego uszkodzenia trzustki oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób serca i układu krwionośnego. Wyzwala niekontrolowany rozrost komórek, który może wiązać się z wystąpieniem chorób onkologicznych. Zaburza funkcjonowanie przewodu pokarmowego, może spowodować owrzodzenie żołądka lub dwunastnicy. Prowadzi do zaburzeń hormonalnych i upośledza działanie układu odpornościowego. Stan upojenia alkoholowego może też doprowadzić do ostrego zatrucia organizmu, które wiąże się ze szkodliwym działaniem na ośrodkowy układ nerwowy. Objawami przedawkowania mogą być zaburzenia równowagi, zaburzenia świadomości, przyspieszona akcja serca czy nawet niewydolność oddechowa. Lista negatywnych skutków spożywania alkoholu jest bardzo długa i nie sposób wymienić wszystkie z nich.

Trzeźwość za kółkiem

Dokładnie oszacowanie tego, ile utrzymuje się alkohol we krwi, nie jest możliwe. Jeżeli wybieramy się na imprezę samochodem, ustalmy wcześniej, która osoba z naszego grona zrezygnuje ze spożywania alkoholu i zapewni nam tym sam bezpieczny powrót do domu. Możemy też skorzystać z nocnej komunikacji miejskiej czy taksówki. Podejdźmy do sprawy odpowiedzialnie i odczekajmy minimum 24 godziny po spożyciu alkoholu, zanim wsiądziemy za kierownicę. Według wielu ekspertów całkowity czas trzeźwienia może potrwać od 24 do nawet 48 godzin. Jeśli planujemy prowadzenie samochodu w najbliższym czasie, najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się przebadanie się przed jazdą za pomocą alkomatu. Jeżeli nie posiadamy własnego, sprawdźmy, czy na najbliższym komisariacie istnieje taka możliwość. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnego stresu oraz zapewni bezpieczeństwo nam i innym uczestnikom ruchu drogowego.

Similar Posts